Lära sig på nytt

Nu har det blivit bevisat att man kan återskapa en sofistikerad hand- och fingerrörelse hos en förlamad person. 

Informationssajten NyTeknik.se skriver om en forskningen som har nått en milstolpe och har nu gjort att Ian Burkhart, 25 år som för sju år sedan var med om en dykolycka då han blev blev förlamad från axlarna och nedåt på grund av en ryggmärgsskada, kunnat utföra sofistikerade hand- och fingerrörelser. Hans handikapp fungerade genom att hjärnans impulser är intakta med kommer inte fram på grund av den oturliga skadan.

ianburkhart

Förlamade Ian Burkhart spelare nu Guitar Hero igen.

För några år sedan började forskare lokalisera och dechiffrera dessa impulser genom att studera hjärnan hos mannen vilket utfördes via Ohio State University i USA. Den ursprungliga idén var att skapa en metod för att kunna gå förbi skadabn med ett litet implantat med elektroder som fånger upp impulserna på vägen till hjärnan, vilket sker när patienten föreställer sig att han utför en specifik rörelse. Dessa signaler skickades därefter via en datorn. Chad Buton som var en av forskarna uttalar sig:

“– Mjukvaran anpassar och lär sig, tack vare en speciell algoritm. Datorn är sedan kopplad till en annan enhet som skickar signalerna till de muskler i underarmen som styr hand- och fingerrörelser.”

På så sätt lyckades Ian öppna och stänga handen bara genom att tänka och föreställa sig handrörelsen. Nu har  tekniken utvecklats och finslipats vilket har gjort att Ian nu kan utföra fina rörelser med hjälp av tanken, implantatet och mjukvaran. Detta gör att han kan plocka upp en sked med tummen och pekfingert samt röra runt med skeden, spela Guitar Hero och dra ett kreditkort i en kortläsare i affärer med mera.

Buton meddelar att tekniken är experimentell men att den förhoppningsvis i framtiden inte bara kan hjälpa personer med en skada i ryggmärgen utan även personer som drabbat av en stroke, trauma eller liknande. 25-åringen Ian är den första personen som är komplett förlamad och som återfått rörelser endast genom att använd sina tankar och sina föreställningar. Framtiden ser ljus ut för personer som råkat ut för en hemsk situation att återigen lära sig att röra sig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *